Photo by Doug Kelley on Unsplash

מי מפחד משותפים?

שותפות עסקית יכולה להיות הדבר הכי טוב שקרה לעסק ולהקפיץ אותו בכמה רמות, אבל היא גם אחת ממערכות היחסים המורכבות ביותר, שמצריכה השקעה והזנה מתמדת כדי לגרום לזה לעבוד לאורך זמן.

את העסק הראשון שלי הקמתי כשהייתי בת פחות מ- 25. בדיעבד אני באמת לא יודעת מאיפה היה לי האומץ אבל זה קרה אז באופן די טבעי וזורם, מה גם שכשאת בת 25 אין לך באמת הרבה מה לסכן. ניהלתי הפקות של כנסים ואירועים המוניים, תחום מסעיר ויצירתי בטירוף אבל גם קשוח ותחרותי, אינטנסיבי מאוד ושוחק. כל כך שוחק שאחרי כמה שנים של עבודה 24/7 החלטתי לסגור אותו, בתחושה עמוקה של מיצוי. עם כל כמה שהתאבדתי על זה, העסק לא היה רווחי מספיק ולא הגעתי קרוב ליעדים שהגדרתי לעצמי.

למה זה קרה? אלף סיבות. אחת מהן היא שעבדתי לבד. אמנם שכרתי צוותים מקצועיים לכל פרויקט שטיפלתי בו, אבל הם לא היו שותפים של ממש שמשלימים את התכונות שאני פחות חזקה בהן, כאלה שעוזרים לי להגיע לאיזון, חולמים איתי, מפרים איתי יחד את החזון של העסק ויוצקים בו חיים.
אמנם לעבוד לבד זה מאוד מספק ובמשך לא מעט שנים ניתבתי את ההתפתחות של העסק והפרויקטים שרציתי לעסוק בהם עם טביעת האצבע שלי, בדיוק כמו שרציתי אבל מהצד השני, יכול להיות די בודד שם למעלה.

את העסק השני שלי כבר פתחתי חכמה יותר ומודעת יותר. כבר יודעת שמיתוג, אתר ונראות הם לא הדבר הראשון שצריך להשקיע בו, וזה נאמר ממי שמתפרנסת משיווק. עבודת שטח, נוכחות דיגיטלית והגדרה של השירותים, המוצרים ומודל הרווח הם הם הנושאים אותם חשוב לגבש בשלב הראשון ומשם להתקדם קדימה, כמו גם האנשים איתם אתם הולכים לעבוד צמוד צמוד.
יצאתי לדרך הפעם הזו מוקפת בצוות של אנשי מקצוע מוכשרים שאספתי לאורך השנים כשותפים לדרך, גם כדי גם לתת את השירות הכי מקצועי שיש, וגם לטובת הצמיחה וההתפתחות של העסק.

עם הזמן גיליתי שהלקוחות שלי, שאולי פנו אלי בתחילת הדרך כדי שאנהל עבורם את הפעילות השיווקית או עבור איזשהו צורך שיווקי ספציפי, תופסים אותי כסוג של שותפה שלהם בעסק, וזה אחד הדברים הכי חשובים עבורם בתהליך. אין סיפוק גדול מזה, והתחושה הדדית לגמרי כמובן. אני לא רק מנהלת להם את הפעילות השיווקית, אני לחלוטין רואה את עצמי כשותפה לחלומות ולחזון שלהם, אחרת זה פשוט לא יכול היה לעבוד.
זו דוגמא לורסיה אחת של שותפות, שמבוססת על תוצרים או יעדים עסקיים, ויש כמובן  לא מעט סוגים של שיתופי פעולה והתקשרויות שאפשר לעשות בדרך לצמיחה עסקית, מחייבים יותר ופחות.

מה יקבע אם שותפות תצליח או תתרסק? מקנזי ערכו מחקר על הסיבות להצלחה או כשלון של שותפויות עסקיות ואפשר לראות שאחד האלמנטים החשובים ביותר בהקשר הזה הוא יישור קו לגבי יעדי העסק, תקשורת ואמון הדדי.   

עבור אלו מכם ששוקלים שותפות עסקית מלאה, ביקשתי מכמה מלקוחותיי שהם בבעלות משותפת לכתוב לי את הטיפים המנצחים שלהם להגדלת הסיכוי שהשותפות תצליח לאורך זמן. הם נכתבו בדם, אז שווה לאמץ.
זה מה שהם כתבו לי: 

דברו על הכל, גם על הדברים הפחות נעימים ואולי בעיקר עליהם.

חשוב לשמור על שיח פתוח וכנה, במיוחד אם השותפות היא בין חברים או בני משפחה שם יש יותר מה לסכן. חברי אמת לא מוצאים כל יום אז אם נראה לכם שלא תוכלו להיות פתוחים מספיק לחלוק את כל מה שעובר עליכם, אולי כדאי לשקול את ההחלטה שוב. הלכתם על זה? תהיו פתוחים לשלב אנשי מקצוע שיוכלו להציע פרספקטיבה נוספת אם אתם מוצאים את עצמכם בצמתים קריטיות שאתם לא מצליחים להיחלץ מהן, או על עצים גבוהים מדי.

ודאו שהחזון והמטרות של העסק משותפים בטווח הקצר ובטווח הארוך.

דברו בפתיחות על המוטיבציות שלכם להיכנס לשותפות, מה כל אחד מכם מרוויח ממנה ושימו לב שזה צריך להיות מאוזן. מינוס ומינוס זה לא תמיד פלוס, והתקשרות שנובעת אך ורק מנסיון להציל את עסק כושל מסגירה צריכה להיבחן בזהירות רבה. שימו הכל על השולחן והכי חשוב, תשקיעו בהסכם שותפות מפורט וברור. כשהסכם הגירושין כתוב מראש והכל ברור, הכל הרבה יותר קל.

אפשרו לכל אחד לממש את הגרסה הכי טובה של עצמו.

לכל אחד יש את החוזקות והחולשות שלו ואת הדברים שהוא אוהב יותר ופחות לעשות, והם צריכים לבוא לידי ביטוי בשותפות כדי שתמשיכו להגשים את עצמכם וגם העסק יוכל להנות מזה.
תגדירו מה תפקידו של כל אחד מהשותפים במסגרת השותפות ומה מרחב הפעולה העומד לרשותו.
חשוב שלכל שותף תהיה אוטונומיה מלאה ומרחב פעולה בתחומו, כשיש נושאים מוגדרים שנכנסים לקטגוריה של קבלת החלטות משותפת. זה שאתם עכשו בשותפות, לא אומר שאתם ישות אחת ורואים את הדברים בדיוק אותו דבר. תנו ספייס. כל אחד מכם מגיע עם אג'נדה ונסיון חיים, עשה דבר או שניים, מתנהל בצורה אחרת. אחד יעדיף לעבוד בשעות היום, אחת היא ציפור לילה שמסוגלת להתרכז רק כשיש שקט גמור סביבה. הכל עניין של תקשורת ואמון אחד בשני ובדרך שהגדרתם יחד. אתם לא חייבים להיות זמינים זה לזה 24/7 או להסכים על כל דבר. יש שונות מובנית ביניכם, וזה נפלא, ומפרה וזו גם הסיבה שמלכתחילה חיפשתם שותפ/ה לדרך, קחו את זה בטוב.

טיפ אחרון ממני הקטנה, שהוא יותר נקודה למחשבה.

מניסיוני, יש מקרים בהם כדאי  להתחיל בשותפות לפרויקט או מיזם מסוים ולראות איך זה הולך לפני התחייבות ארוכת טווח.
במסגרת העבודה עם לא מעט לקוחות שלי, קורה הרבה שאנחנו מגיעים לתובנה שיש מקום לשיתופי פעולה אסטרטגיים ממוקדים כדי למנף את הפעילות המקצועית עצמה ולגדול.
זה השלב שחיבורים לעסקים נוספים יכולים לתת ערך מוסף בשותפות שהיא נקודתית ותחומה, לפחות בשלב ראשון, עד שרואים שאפשר לנווט יחד את הספינה ועדין לשמור על ה-DNA של החברה. 

שתפו את הפוסט:

בשביל זה אנחנו קמים בבוקר. כל בוקר. כאן מתאמים פגישת היכרות קצרה.

ג׳וליה קולינס, (Julia Collins), מייסדת Planet FWD

אוהבים פיצה? תכירו את ג׳וליה קולינס, יזמת סדרתית בתחום המזון עם אג׳נדה חברתית בועטת שלא רק אוהבת אוכל, גם תזיז הרים לטיפול במשבר האקלים, ולא תתן לאף משבר, גם לא לקורונה, לעצור אותה. היא האישה השחורה הראשונה שהפכה את האהבה שלה לחד קרן ואם זה לא מספיק, מובילה היום סטארט

קראו עוד »

לא מצאת את מה שחיפשת?

זה הזמן להירשם לניוזלטר שלנו
ולקבל את כל מה שמעניין בסטוריטלינג של מותגים מובילים בארץ ובעולם
אחת לשבוע ישירות לתיבת המייל, ארוז יפה יפה